طراحی تاسیسات مکانیکی از تخصصی ترین اقدامات در تجهیز کردن ساختمان های مسکونی، بیمارستان، ادارات، استخر و غیره است که در چندین فاز اجرا میشود. در طراحی و اجرای این تاسیسات اصول و استانداردهای متعددی وجود دارد که رعایت نکردن آنها منجر به خسارت های مادی و گاها جانی میشود.
به همین دلیل از ابتدایی ترین مرحله تا اجرا و نصب تاسیسات باید زیرنظر مهندسین و کارشناسان باتجربه انجام شود. دکاموند؛ مجری طراحی تاسیسات مکانیکی در تهران می باشد و در ادامه به نکات مهمی درباره تاسیسات مکانیکی بیمارستان، استخر، منازل مسکونی و نحوه اجرای آن اشاره خواهد داشت.
طراحی تاسیسات مکانیکی چیست؟
ساختمان ها برای کاربردی شدن نیاز به تجهیزات و تاسیسات متعددی از قبیل لوله کشی آب و فاضلاب، نصب سیستم های گرمایشی و سرمایشی و سیم کشی برق دارند. به مجموعه این تجهیزات، تاسیسات مکانیکی گفته میشود و زیرمجموعه های متعددی دارد. با طراحی تاسیسات مکانیکی ساختمان کاربردی شده و تاثیر بسیار زیادی بر رفاه و آسایش و حتی امنیت دارد.
طراحی تاسیسات مکانیکی ساختمان به چند گروه کلی تقسیم بندی میشود از قبیل:
-
طراحی تاسیسات بهداشتی
در طراحی سیستم و تاسیسات بهداشتی هدف اجرای لوله کشی آب و فاضلاب به روش استاندارد است. با لوله کشی آب مانند خون در رگ های ساختمان جریان پیدا می کند و امکان زندگی و فعالیت در آن فراهم میشود. در اجرای تاسیسات مکانیکی نوع لوله های آب و فاضلاب از نظر جنس و اندازه، شیب لوله، مسیر عبور لوله ها همگی بر اساس استانداردها تعیین می گردند.
-
طراحی سیستم سرمایشی و گرمایشی
بخش دیگری از اقدامات طراحی تاسیسات مکانیکی به اجرای سیستم های سرمایشی و گرمایشی مرتبط است. این سیستم ها با توجه به اینکه ساختمان مسکونی است یا صنعتی با هم فرق دارند و تجهیزات متفاوتی در آنها به کار می رود. انتخاب و نصب دیگ بخار و بویلر، منبع حرارتی، راه اندازی موتورخانه، اجرای سیستم گرمایش از کف، نصب شوفاژ، کانال کشی و نصب فن کوئل، کولر و غیره همگی اقداماتی هستند که در این مجموعه قرار میگیرند.
-
طراحی سیستم تهویه مطبوع
در ساختمان هایی از قبیل بیمارستان، کارخانه ها و حتی محیط های اداری، تجاری و غیره بخش مهمی از طراحی تاسیسات مکانیکی به طراحی و اجرای سیستم تهویه مطبوع هوا مرتبط است.
-
تاسیسات جانبی ساختمان
علاوه بر موارد فوق، تاسیسات مکانیکی ساختمان شامل نصب و راه اندازی آسانسور و پله برقی، اجرای سیستم های آبرسانی، آبنما و فواره در استخر، طراحی سیستم آتش نشانی و اطفا حریق است. متناسب با نوع کاربری ساختمان اجرای هر یک از تاسیسات متفاوت است و اصول ایمنی و استانداردهای گوناگونی در آنها باید رعایت شوند. برای دریافت قیمت اجرای سیستم اعلام و اطفا حریق با کارشناسان ما در ارتباط باشید.
فازهای طراحی تاسیسات مکانیکی
طراحی تاسیسات مکانیکی ساختمان در 5 گام کلی انجام میشود که عبارتند از:
-
فاز اول طراحی تاسیسات
فاز اول بیشترین تمرکز بر بررسی شرایط از نظر شرایط آب و هوایی و نوع کاربری است و بر همین اساس حداکثر و حداقل دما و نوع تجهیزات تعیین می گردد. این گام کارشناسان باید محل اجرای پروژه را با دقت بررسی کنند و شرایط اقلیمی و آب هوایی و نوع کاربری ساختمان به شدت بر نوع تجهیزات و نحوه اجرای آنها تاثیرگذار است.
-
فاز دوم طراحی تاسیسات
این گام محاسبات دقیق برای تعیین قطر و اندازه لوله ها، نوع تجهیزات و مسیر عبور لوله ها و غیره انجام میشود. سپس با توجه به نقشه ساختمان و معماری آن و اطلاعات بدست آمده در گام اول، نقشه اولیه ترسیم میشود. این نقشه نهایی نیست و تغییرات زیادی تا زمان اجرا در آن اعمال میشود.
-
فاز سوم طراحی تاسیسات
در این مرحله نقشه نهایی یا نقشه کارگاهی تهیه و ترسیم میشود. نقشه کارگاهی نیز مانند مرحله قبل نهایی نیست و برحسب شرایط در زمان اجرا ممکن است تغییراتی در آن اعمال شود. به عنوان مثال ممکن است مسیر عبور لوله ها یا نوع آنها کمی تغییر پیدا کنند.
در تمام این مراحل، بودجه کارفرما مد نظر قرار گرفته و اصول و استانداردها باید در آن اعمال شوند. لازم به ذکر استف طراحی تاسیسات مکانیکی با نرم افزارهای متعددی انجام میشود که از کاربردی ترین آنها می توان به اتوکد و رویت مپ اشاره کرد.
-
فاز چهارم طراحی داکت
یکی از اقدامات بسیار مهم در طراحی تاسیسات مکانیکی، طراحی داکت است که در فاز سوم نقشه آن ترسیمی شود. داکت ها سازه های عمودی هستند که برای عبور سیم و کابل، لوله های آب و فاضلاب بین طبقات استفاده میشوند. اجرای استاندارد داکت تاثیر زیادی بر کارایی تاسیسات مکانیکی و کاهش هزینه ها دارد.
-
فاز پنجم اجرای تاسیسات
در آخرین گام بر اساس استانداردها و اصول ایمنی، هر یک از انواع تاسیسات توسط افراد باتجربه نصب و اجرا میشوند. این اقدامات ممکن است در مرحله سفت کاری یا نازک کاری انجام شوند. در اغلب مواقع قبل از شروع نازک کاری بسیاری از تاسیسات مکانیکی نصب و اجرا میشوند تا جلوه ظاهری ساختمان با مشکل مواجه نشود. در هر مرحله از اجرا کارشناسان مربوطه از روند کار بازدید نموده و در صورت وجود اشکال و خطا، اصلاحات صورت میگیرد.
محاسبات طراحی تاسیسات مکانیکی
یکی از مهم ترین گام ها در طراحی تاسیسات مکانیکی، انجام محاسبات است که نیاز به تخصص و مهارت بالایی دارد. محاسبات انجام شده در مرحله طراحی بر اساس نوع تجهیزات و تاسیسات متفاوت است. به عنوان مثال، برای لوله کشی آب محاسباتی از قبیل اندازه و قطر لوله ها و شیب آنها باید با دقت انجام شود. انجام محاسبات برای تعیین محل و ابعاد داکت ها برای عبور لوله های آب و فاضلاب، محاسبه ظرفیت سپتیک تانک ها برای جمع آوری فاضلاب، محاسبه محل دقیق جایگذاری قوطی یا محفظه کلید و پریز و غیره همگی باید بر اساس استانداردها انجام شوند.
نکته بسیار مهم در انجام محاسبات طراحی تاسیسات مکانیکی، تفاوت در شاخص های اندازه گیری در تاسیسات مختلف است. به عنوان مثال، محاسباتی که برای اجرای تاسیسات مکانیکی استخر انجام میشود با آنچه برای بیمارستان مد نظر قرار میگیرد کاملا متفاوت است. به همین دلیل بر اساس نوع کاربری ساختمان و نوع تاسیسات محاسبات توسط تیم های باتجربه باید انجام شود. تیم محاسبات اجرای سیستم تاسیسات برق کشی ساختمان با سیستم لوله کشی آب و فاضلاب و نصب آسانسور و غیره متفاوت است و هر یک محاسبات خاصی را باید قبل از ترسیم نقشه انجام دهند.
شرح خدمات طراحی تاسیسات مکانیکی
خدمات طراحی تاسیسات مکانیکی تنوع بسیار زیادی دارند و از مهم ترین آنها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
-
طراحی سیستم لوله کشی آب و فاضلاب
بر اساس نوع کاربری ساختمان و تعداد طبقات نقشه لوله کشی آب و فاضلاب ترسیم شده و سپس با انتخاب لوله های مناسب لوله کشی انجام میشود. در لوله کشی نیاز به اجرای داکت استاندارد برای انتقال لوله ها در مسیرهای عمودی بین طبقات است که با انجام محاسبات مختلف این کار صورت میگیرد. قبل از اجرای لوله کشی، در فاز بازدید و بررسی محیط نوع لوله ها انتخاب و سپس نقشه آنها با نرم افزار طراحی میشود.
-
طراحی سیستم برق کشی
یکی از مهم ترین خدمات در طراحی تاسیسات، ترسیم نقشه سیم کشی برق و تلفن است. در این مرحله با توجه به نوع کاربری ساختمان، معماری، تعداد طبقات و متراژ نقشه برای سیم کشی ساختمان تهیه و بر همین اساس برق کشی انجام میشود. علاوه بر برق، در این گام طراحی نقشه سیم کشی تلفن بین طبقات و در داخل واحدها نیز ترسیم می شود. سیم کشی ها به صورت توکار و روکار انجام شده و در صورت هوشمند بودن ساختمان نوع تجهیزات به کار رفته تغییر می کند.
-
طراحی سیستم تهویه مطبوع
در ساختمان های مسکونی، بیمارستان ها و کارخانه ها تهویه هوا اهمیت بسیار زیادی داشته و تاثیر مستقیم بر سلامت افراد دارد. بر اساس نوع کاربری ساختمان تجهیزات مورد استفاده برای اجرای سیستم تهویه مطبوع و نحوه کانال کشی متفاوت است. این اقدامات قبل از شروع نازک کاری انجام شده و کانال ها در مسیرهای مورد نظر نصب و سپس تجهیزات از قبیل فن ها نصب و اجرا می شوند.
-
نصب آسانسور و بالابر
در ساختمان های مسکونی، درمانی و غیره که دارای چند طبقه هستند، آسانسور برای تردد میان طبقات نصب میشود. محل قرارگیری اسانسور در زمان ترسیم نقشه ساختمان تعیین میگردد. بعد از بتن ریزی و سفت کاری ساختمان، تیم نصاب با بررسی شرایط محیط نوع آسانسور و تجهیزات را انتخاب و تهیه نموده و بر اساس نقشه تاسیسات نصب انجام میشود. برق کشی و نصب تجهیزات آسانسور کاملا تخصصی است و اهمیت بالایی دارد. در بیمارستان ها علاوه بر اسانسورهای نفربر، آسانسور تخت بر نیز نصب میشود که فاصله درب آنها با اتاق عمل و راهروها به صورت استاندارد مشخص شود.
طراحی سیستم سرمایشی و گرمایشی و موتورخانه
یکی دیگر از خدمات طراحی تاسیسات مکانیکی ساختمان، اجرای سیستم های سرمایشی و گرمایشی است. با توجه به نوع تاسیسات ساختمان، سیستم سرمایشی و گرمایشی انتخاب و تجهیزات مورد نیاز آن تعیین می گردد. طراحی موتورخانه برای جایگذاری بویلر، دیگ بخار و سیستم های گرمایی و سرمایشی در طبقات پایین ساختمان از تخصصی ترین کارها در اجرای تاسیسات مکانیکی است. در طراحی موتورخانه ها اصول و استانداردهای ایمنی زیادی برای اندازه گیری دمای سیال موجود در لوله ها و قطع و وصل کردن جریان در زمان مناسب ارائه شده است.
طراحی تاسیسات مکانیکی و برقی که در بالا معرفی شدند همگی در 5 فاز طراحی و اجرا می شوند و جزئیات زیادی دارند. نوع تاسیسات مکانیکی به کار رفته در محیط های صنعتی و مسکونی با هم تفاوت دارد و تیم های مجری نیز در اغلب مواقع متفاوت هستن. چون نحوه سیم کشی برق، تاسیسات لوله کشی آب و فاضلاب و اجرای سیستم های سرمایشی و گرمایشی در محیط های مختلف تفاوت دارند.
طراحی تاسیسات مکانیکی بیمارستان
واحدهای درمانی و بیمارستان ها از ساختمان های بسیار مهم هستند که هرگونه تجهیزات به کار رفته در آن باید بر اساس اصول ایمنی و استانداردهای بهداشتی باشد. در بیمارستان ها راه اندازی سیستم تهویه مطبوع HVAC از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است که بخشی از تاسیسات مکانیکی به شمار می رود. علاوه بر سیستم تهویه مطبوع، در بیمارستان های سیستم آبرسانی، فاضلاب، برق کشی و غیره همگی حائز اهمیت بوده و اجرای آنها به تخصص بالایی نیاز دارد.
طراحی تاسیسات مکانیکی بیمارستان مجموعه زیادی از اقدامات را در برمیگیرد که عبارتند از:
- اجرای سیستم تهویه مطبوع
- اجرای سیستم آبرسانی
- اجرای سیستم لوله کشی فاضلاب
- اجرای سیستم تصفیه فاضلاب بیمارستان
- نصب آسانسورهای نفربر و تخت بر
- اجرای سیستم های ضدعفونی و گندزدایی
- لوله کشی گاز
- اجرای سیستم های سرمایشی و گرمایشی
- سیم کشی برق و مخابرات
- اجرای سیستم آتش نشانی و اطفا حریق
- اجرای سیستم زباله سوز
برای طراحی هر یک از این بخش ها پلان های مجزا در نرم افزارهایی از قبیل اتوکد ارائه شده و بر اساس شرایط تغییراتی در آن اعمال میشود. طراحی تاسیسات مکانیکی بیمارستان باید به گونه ای انجام شود که تا حد امکان در هزینه ها و مصرف انرژی صرفه جویی شده و از شیوع بیماری ها جلوگیری شود. علاوه براین، تاسیسات مکانیکی به کار رفته در بیمارستان باید تا حد امکان انعطاف پذیر باشند و بر حسب شرایط بتوان تغییراتی در آنها اعمال کرد.
مطبوع بودن هوا در تمام بخش ها، ایجاد فضایی آرام و بدون صدا برای استراحت بیمار و کادر درمان و کیفیت بالا و ماندگاری زیاد تجهیزات همگی در طراحی تاسیسات مکانیکی باید مدنظر قرار بگیرند.
طراحی تاسیسات مکانیکی استخر
اجرا و طراحی تاسیسات مکانیکی استخر، جکوزی و سونا تخصص بسیار بالایی نیاز دارد و در فازهای مختلف و بر اساس استانداردها باید انجام شود.
استخرها نیاز به آب با دمای استاندارد داشته و برای جلوگیری از شیوع بیماری ها به صورت دوره ای باید تصفیه آب آنها انجام شود.
تمام این موارد با اجرای صحیح تاسیسات مکانیکی امکان پذیر است و به شدت بر کاهش هزینه های استفاده و نگهداری از استخر تاثیر می گذارد.
تجهیزات تاسیسات مکانیکی استخر
- تجهیزات تصفیه آب
- فیلتر استخر برای تصفیه و جداسازی ذرات معلق در آب
- لوله و اتصالات برای جریان انداختن آب
- دستگاه های کلرزنی و ازن زنی برای گندزدایی
- سیستم های گرمایشی و هیتر
- سیستم های روشنایی
- تجهیزات اندازه گیری شاخص های کیفی، مواد شیمیایی
- آبنما و فواره
- سیستم های گردش آب
- پمپ آب
برای طراحی تاسیاست مکانیکی استخر ابتدا کارشناسان باید محیط را بررسی و پارامترهای مختلف از قبیل روباز یا سرپوشیده بودن استخر، ظرفیت، عمومی یا خصوصی بودن استخر، ویژگی های آب ورودی و غیره یادداشت شوند. سپس بر اساس اطلاعات بدست آمده در مرحله بازرسی محیط، نوع تجهیزات تعیین می گردد.
نوع سیستم های گرمایشی، فیلترها، سیستم گردش آب و غیره باید با شرایط محیط تناسب داشته باشد تا تاثیر مثبت بر کارایی استخر و کاهش هزینه ها داشته باشد.
آخرین گام، پلان ها و نقشه کارگاهی به طور دقیق و بر اساس محاسبات انجام شده در گام های قبل ترسیم میشود. این مرحله بر حساب استانداردها ممکن است تغییراتی در نوع تجهیزات و محل نصب و نحوه اجرای آنها اعمال شود. نقشه به تیم مجری تاسیسات مکانیکی ارائه شده و با تجهیزات خریداری شده تاسیسات نصب میشوند.
هر مرحله از نصب تاسیسات مکانیکی تست های متعدد باید انجام شود. چون تجهیزات مکانیکی نصب شده بر استخر تاثیر مستقیم بر استاندارد بودن آب و جلوگیری از شیوع بیماری ها داشته باشد.
طراحی تاسیسات مکانیکی آبنما
آبنما دارای انواع مختلف متحرک، ثابت، شناور، موزیکال، آب و آتش است و اجرای آنها نیاز به تجهیزات و تاسیسات خاصی دارد. این عناصر تزئینی اگر از نظر تاسیسات ضعف داشته باشند، نه تنها از جذابیت کافی برخوردار نخواهند بود، بلکه نتیجه عکس را به همراه دارند.
طراحی تاسیسات مکانیکی آبنما مانند استخر و جکوزی جزئیات زیادی دارد و از مهم ترین آنها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- انتخاب نازل مناسب و استاندارد
- انتخاب و جایگذاری پمپ های آب مناسب
- انتخاب و جایگذاری سیستم های ضدعفونی کننده
- تهیه نقشه لوله کشی و تخلیه
در طراحی تاسیسات مکانیکی آبنما و فواره تیم مجری باید شناخت کافی درباره هر یک از انواع آنها داشته و اصول جانمایی را بدانند. سپس بر اساس نوع آبنما، شرایط محیط و ابعاد در نهایت سیستم تصفیه، لوله کشی، جانمایی لوله های توزیع و پمپ ها انجام شود. هر یک از این اقدامات جزئیات بسیار زیادی دارد و به همین دلیل تنها تیم های متخصص در این زمینه فعالیت دارند.
هزینه طراحی تاسیسات مکانیکی چگونه محاسبه میشود؟
در محاسبه هزینه طراحی تاسیسات مکانیکی ساختمان فاکتورهای بسیار زیادی نقش دارند. نوع کاربری ساختمان، تعداد طبقات و متراژ، نوع تجهیزات و تاسیسات مورد نیاز، برند تجهیزات، هزینه های طراحی نقشه اولیه و بازرسی و دستمزد تیم مجری از جمله مواردی هستند که در این زمینه نقش دارند. با توجه به اینکه در ساختمان های مسکونی و درمانی و غیره نوع و تعداد تجهیزات و تاسیسات مکانیکی متفاوت است، به همین دلیل نمی توان نرخ مشخص و ثابتی را اعلام کرد.
بعد از بازرسی محیط، تجهیزات مورد نیاز به صورت حدودی مشخص شده و بعد از ترسیم نقشه تیم مجری به صورت تقریبی بودجه مورد نیاز را برآورد می کنند. برآورد هزینه اجرای این پروژه ها کاملا تخصصی است و هرگونه اشتباه در آن می تواند عواقب ناخوشایندی را به همراه داشته باشد. بعد از برآورد هزینه پروژه، بر اساس میزان بودجه کارفرما تغییراتی در طرح اولیه و نوع تجهیزات و برند آنها اعمال میشود.
دقت داشته باشید که برند تجهیزات و ایرانی و خارجی بودن آنها به شدت بر قیمت و هزینه نهایی تاثیر می گذارد. قیمت این تجهیزات بر اساس نوسانات نرخ ارز تغییر می کند و به همین دلیل هزینه ابتدایی که برای پروژه تخمین زده میشود همیشه با تغییراتی تا انتهای کار مواجه خواهد شد. این موارد قبل از عقد قرارداد باید به کارفرما اطلاع رسانی شود.
طراحی تاسیسات مکانیکی ساختمان
یکی از مهم ترین و تخصصی ترین اقدامات در ساخت و ساز و تجهیز ساختمان ها، اجرای تاسیسات مکانیکی است که قلب بنا به شمار می روند. طراحی و اجرای هر یک از تاسیسات مکانیکی نیاز به دانش و تخصص تیمی از افراد تحصیلکرده در زمینه مهندسی مکانیک و مهندسی برق دارد تا با رعایت استانداردها این اقدامات انجام شوند.
خدمات این مجموعه شامل طراحی تاسیسات مکانیکی ساختمان مسکونی، بیمارستان، استخر، آبنما است. دکاموند تیمی از افراد باتجربه و ماهر در این حوزه را گرد هم آورده و خدمات باکیفیت و تضمین شده را ارائه می دهد. از ابتدایی ترین مراحل تا اجرای کامل تاسیسات افراد باتجربه این تیم در پروژه حضور داشته و در نهایت تمام تاییدیه های لازم را برای دریافت پروانه پایان کار دریافت خواهند کرد.
کارشناسان دکاموند طی جلسات مشاوره اولیه اطلاعات جامع درباره روند ثبت سفارش و عقد قرارداد برای همکاری را اعلام می کنند. جهت کسب اطلاعات بیشتر می توانید از راه های ارتباطی پایین صفحه استفاده کنید.
سوالات متداول طراحی تاسیسات مکانیکی
فاز اول طراحی تاسیسات مکانیکی چیست؟
فاز اول بیشترین تمرکز بر بررسی شرایط از نظر شرایط آب و هوایی و نوع کاربری است و بر همین اساس حداکثر و حداقل دما و نوع تجهیزات تعیین می گردد. این گام کارشناسان باید محل اجرای پروژه را با دقت بررسی کنند و شرایط اقلیمی و آب هوایی و نوع کاربری ساختمان به شدت بر نوع تجهیزات و نحوه اجرای آنها تاثیرگذار است.
طراحی تاسیسات مکانیکی چیست؟
ساختمان ها برای کاربردی شدن نیاز به تجهیزات و تاسیسات متعددی از قبیل لوله کشی آب و فاضلاب، نصب سیستم های گرمایشی و سرمایشی و سیم کشی برق دارند. به مجموعه این تجهیزات، تاسیسات مکانیکی گفته میشود و زیرمجموعه های متعددی دارد. با طراحی تاسیسات مکانیکی ساختمان کاربردی شده و تاثیر بسیار زیادی بر رفاه و آسایش و حتی امنیت دارد.